...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Ενεργειακή Απεξάρτηση Από Τη Ρωσία Θέλει Η Πολωνία

Η Πολωνία αυξάνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να μειώσει σταδιακά την εξάρτησή της στον άνθρακα αλλά και από τη Ρωσία.....
Πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας New York Times αποκαλύπτουν πως η Πολωνία είναι αποφασισμένη να μη στηρίζεται στη ρωσική Gazprom σε λίγα χρόνια.

Ο στόχος αυτός αντανακλά μια γενικότερη αλλαγή στη γεωπολιτική στρατηγική της. Οι σχέσεις της χώρας με τη Μόσχα έχουν ψυχρανθεί κυρίως λόγω του ρόλου που έχει αναλάβει η Βαρσοβία στο ΝΑΤΟ, σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές στους New York Times.

Αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις για να προμηθεύουν την Πολωνία με υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Σε βάθος χρόνου, οι συμβάσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν έως και το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών της χώρας σε LNG. 

«Δεδομένου του εύρους επιλογών και των όρων που προσφέρονταν στις συμβάσεις με αμερικανικές εταιρείες, η Πολωνία δεν δίστασε να αλλάξει προμηθευτές για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της», σχολίασε ο Ντέιβιντ Γκόλντγουιν, ο εκπρόσωπος ενέργειας επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα και νυν επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Goldwyn Global Strategies. Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από το Κατάρ ξεκίνησαν το 2015. Εκτοτε, αναπληρώνονται από έκτακτες παραγγελίες από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ.

Προ δεκαετίας, η σύγκρουση ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο οδήγησε στη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν η Πολωνία και οι γειτονικές χώρες να προμηθευτούν καύσιμα θέρμανσης από πουθενά αλλού επί τρεις εβδομάδες. «Η στρατηγική τής εταιρείας είναι να ξεχάσουμε απλά την όποια προμήθεια ενέργειας από την Ανατολική Ευρώπη και ειδικά την Gazprom», δηλώνει στους New York Times ο Πιοτρ Βόζνιακ, πρόεδρος της PGNiG, της εισηγμένης εταιρείας που κυριαρχεί στην αγορά φυσικού αερίου της Πολωνίας.

Σύμφωνα με την PGNiG, οι εισαγωγές LNG αυξήθηκαν πέρυσι σχεδόν κατά 60% σε σχέση με το 2017, μειώνοντας τις προμήθειες από τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη κατά 6%. Η Πολωνία βρήκε πρακτικά διέξοδο στο λιμάνι Σβινούιστρσιε, όπου κτίστηκε τερματικός σταθμός με κόστος ένα δισ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε –εν μέρει– με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Ο τερματικός σταθμός ονομάστηκε «Λεχ Καζίνσκι» στη μνήμη του προέδρου της Πολωνίας που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία το 2010, ένα τραγικό περιστατικό που επιδείνωσε τις σχέσεις Μόσχας - Βαρσοβίας. Τότε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Αντόνι Ματσιέρεβιτς, είχε αφήσει αιχμές για την εμπλοκή του Κρεμλίνου στο δυστύχημα.

«Γνωρίζουμε πως ο τερματικός παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Πολωνίας», σχολιάζει στους New York Times o Γκρεγκόρτζ Μπλεντόφσκι, υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος του τερματικού σταθμού.



kathimerini.gr