Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Μετά την ολοκληρωτική ήττα του ISIS στην Συρία και στο Ιράκ, η κατάσταση παραμένει ακόμη ασαφής και αδιευκρίνιστη σε ότι αφορά την τελική κατάσταση.....
Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, σκοπό έχουν την προσπάθεια των εμπλεκομένων με τον ένα ή άλλο τρόπο δυνάμεων, για διατήρηση των κεκτημένων ή και περισσότερη προβολή ισχύος, όπου είναι δυνατόν. Έτσι πλέον δεν βλέπουμε επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού κράτους, το οποίο στρατιωτικά έχει ηττηθεί και γεωγραφικά έχει εξαλειφθεί, αλλά επιχειρήσεις του Συριακού Αραβικού στρατού κατά της επαρχίας του Ιντλίμπ, που ακόμη κατέχεται από άλλες ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Σαλαφιστική τζιχαντιστική Jabhat al-Nusra , ακόμη γνωστή και ως Jabhat Fateh al-Sham, θυγατρική της Al Qaeda, όπως ακόμη η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» (sic!!) της Τουρκίας, στο καντόνι του Αφρίν με εισβολή στη ΒΔ περιοχή της Συρίας, κατά των Κούρδων της Συρίας του YPG , αλλά και κάποιες άγνωστες σε πολλούς επιχειρήσεις στην Νότια Συρία, κοντά στα υψώματα του Γκολάν. Τόσο στις επιχειρήσεις των Τούρκων στο Αφρίν, αλλά και στο Νότο της Συρίας, χρησιμοποιούνται υπό μορφή αντιπροσώπων (Proxy powers), η οργάνωση Free Syrian Army (FSA), χρήσιμος ηλίθιος όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Ελεύθερος Συριακός Στρατός.
Ο Free Syrian Army (FSA), δηλαδή ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός στην ουσία ούτε ελεύθερος είναι, ούτε Συριακός Στρατός είναι. Είναι ένα συνονθύλευμα «κατσαπλιάδων» διαφόρων εθνοτήτων, όπως Ουϊγούροι, Τσετσένοι, φανατικοί ισλαμιστές και μισθοφόροι, που δημιουργήθηκαν στην αρχή για να πολεμήσουν κατά του Συριακού καθεστώτος, χρηματοδοτούμενοι από Σαουδική Αραβία, Κατάρ, ΗΠΑ και εφοδιαζόμενοι μέσω Τουρκίας. Τελικά απέτυχαν, οι ΗΠΑ τους εγκατέλειψαν και τελικά βρήκαν νέους προστάτες, τιθέμενοι υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση της Τουρκίας. Έτσι βλέπουμε στις επιχειρήσεις του Αφρίν, ο «ένδοξος» Τουρκικός στρατός να χρησιμοποιεί ως εμπροσθοφυλακή και ως πρόβατα επί σφαγήν τους τζιχαντιστές του FSA, αλλά η επιχείρηση μέχρι τώρα δεν εξελίσσεται όπως είχε σχεδιαστεί, λόγω τακτικών λαθών και σφοδρής αντίστασης των Κούρδων Πεσμεργκά.
Featured image is from South Front.
Η Ζώνη Ασφαλείας του Ισραήλ.
Το Ισραήλ, που διαθέτει Υψηλή Εθνική Στρατηγική, όπου μέριμνα και σκοπός του είναι η ασφάλεια της χώρας και η στρατιωτική αποτροπή, εφαρμόζει κατά περιστάσεις μια ρεαλιστική πολιτική χωρίς ενδοιασμούς και συναισθηματισμούς που σοκάρει. Δεν διστάζει, όπως στον πόλεμο της Συρίας, να χρησιμοποιεί εξτρεμιστικές τζιχαντιστικές οργανώσεις, ώστε δια αντιπροσώπων (proxy) και χωρίς δική του άμεση στρατιωτική εμπλοκή να υλοποιεί τις εθνικές του επιδιώξεις. Έτσι πρόσφατα, στις 23 Ιανουαρίου, η αξιόπιστη και μεγάλη ηλεκτρονική εφημερίδα The Intercept παρουσίασε ένα σημαντικό και αποκαλυπτικό άρθρο (προφανώς προερχόμενο από έγγραφα υπηρεσιών πληροφοριών), όπου όπως αναφέρει το Ισραήλ χρησιμοποιεί ήδη αρκετές ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), σε ένα σχέδιο τριών φάσεων για να επιβάλει μια De Facto «ασφαλή ζώνη» στην περιοχή της Νότιας Συρίας, πλάτους 40 χλμ (βλέπε χάρτη). Σύμφωνα με την έκθεση, το Ισραήλ έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση του σχεδίου του και επί του παρόντος συνεργάζεται με διάφορες ισραηλινές και αμερικανικές ΜΚΟ για να ολοκληρώσει τη δεύτερη φάση. Ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να απωθήσει τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ και τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν σε απόσταση , τουλάχιστον 40 χιλιομέτρων από τα ισραηλινά σύνορα στο Βορρά. Μια ανώνυμη πηγή του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA), αποκάλυψε, ότι μια μικρή ομάδα ισραηλινών στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών εισήλθε στη Συρία, στην δυτική επαρχία Dara τον Ιούλιο του 2017 και συναντήθηκε με τους διοικητές των δύο ομάδων του FSA , τον Liwa Jaydour και τον Jayshal-Ababil. Τον Σεπτέμβριο του 2017, έγινε μια άλλη συνάντηση μεταξύ των ισραηλινών και διοικητών τζιχαντιστικών οργανώσεων, του FSA (ο Liwa Jaydour), των Ιπποτών του Γκολάν (Golan Knights) και του Μεγάλου Μεγάλου Ριζοσπαστικού Μετώπου της Συρίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη συνοριακή πόλη Rafid στο νότιο τμήμα της επαρχίας Quneitra της Συρίας, σύμφωνα πάντα με το Intercept. Μάλιστα ο Αμπού Αχμάντ, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης της Συρίας, επιβεβαίωσε στην Intercept, ότι «αρκετές ομάδες του FSA στη νότια Συρία παίρνουν επί του παρόντος χρήματα και όπλα από την ισραηλινή πλευρά, καθόσον το Αμερικανικό Κέντρο Στρατιωτικών Επιχειρήσεων στην Ιορδανία είχε αναστείλει τη στρατιωτική υποστήριξη των ομάδων FSA. Η Ιορδανία σταμάτησε να τους στέλνει όπλα, κι έτσι στράφηκαν προς το Ισραήλ", δήλωσε ο Αμπού Αχμέντ.
Η Συνεργασία
Το άρθρο του Intercept αποκάλυψε επίσης ότι ο IDF, o ισραηλινός στρατός, άρχισε την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό μιας συνοριακής αστυνομικής δύναμης περίπου 500 μαχητών του FSA από την οργάνωση Golan Knights, ως μέρος της δεύτερης φάσης του ισραηλινού σχεδίου ασφαλείας (βλέπε Χάρτη). Αυτή η δύναμη των συνόρων αναμένεται να περιπολούν τη γραμμή διαχωρισμού δυνάμεων από το νότο της δημοκρατικής πόλης Druze της Hadar μέσω των πόλεων Jabata Khashab, Bir Ajam, Hamadiyah και Quneitra που διεξάγονται από την FSA, μέχρι τον Rafid στη νότια επαρχία Quneitra , σύμφωνα με την έκθεση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε συντονισμός μεταξύ του Ισραήλ και των ομάδων FSA στη νότια Συρία. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017 από το Παρατηρητήριο για την Συρία και μέλος της αντιπολίτευσης, ο Enab Baladi, αποκάλυψε ότι ο FSA και ο Ισραηλινός Στρατός προετοιμάζουν μια κοινή επίθεση κατά μιας οργάνωσης με την επωνυμία Khalid ibn al-Walid που συνδέεται με το ISIS (ότι έχει απομείνει) στη δυτική επαρχία Daraa.
Ο Χάρτης της Robin Wright (2013)
Ο Χρήσιμος Ηλίθιος
O FSA βλέπουμε να χρησιμοποιείται ως αντιπρόσωπος άλλων κρατών (Ισραήλ και Τουρκία), προσπαθώντας να παραμείνει στο προσκήνιο, έστω και με τον έλεγχο κάποιων περιοχών στην Συρία, αλλά φαίνεται ότι το μέλλον στην νέα Συρία, που θα προέλθει μετά από δύσκολές διαπραγματεύσεις και με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των κρατών που έχουν εμπλοκή στον πόλεμο, όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Ισραήλ από την μια πλευρά και Συρία, Ρωσία, Ιράν, Χεζμπολλάχ του Λιβάνου από την άλλη πλευρά. Όμως εκτιμώ, ότι με τα συμφέροντα και τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις, με την προβολή ισχύος όλων αυτών των κρατών σε αυτή την περιοχή, μια οργάνωση σαν τον FSA όχι μόνο δεν έχει μέλλον σαν κάποιος παράγοντας στην νέα διαμορφούμενη κατάσταση, αλλά προϊόντος του χρόνου θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων,, που αφού έκανε την βρώμικη δουλειά, όπως στο Αφρίν και στα σύνορα Συρίας και Ισραήλ, ως ο κλασικός χρήσιμος ηλίθιος. Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό του Ισραήλ, θα λέγαμε ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφάλειας 40 χιλιομέτρων στη νότια Συρία, επειδή αφενός ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) ελέγχει ήδη μεγάλα τμήματα στην εν λόγω περιοχή, αφετέρου θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι Ρώσοι, οι οποίοι σε μια άτυπη συμφωνία με τους Αμερικανούς, έχουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την περιοχή της Συρίας Δυτικά του Ευφράτη ποταμού, όπως έγινε με την επίθεση των Τούρκων στο Αφρίν, που η Ρωσία επέτρεψε την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας». Έτσι, η λογική επιθυμία του Ισραήλ, για μια ζώνη ασφαλείας Βορείως των υψωμάτων του Γκολάν, θα μπορούσε να υλοποιηθεί, με την δημιουργία μιας (αυτόνομης ή ανεξάρτητης ) κρατικής οντότητας των Δρούζων, που ζουν σε μεγάλα ποσοστά στην ευρύτερη περιοχή και το Ισραήλ το επιθυμεί και το επιδιώκει. Μήπως οι χάρτες της νέας Μέσης Ανατολής, τόσο της Robin Wright (2013) , όσο και του George Freedman (2017) αυτό δεν παρουσίαζαν σε ότι αφορούσε την μελλοντική Συρία; Δημιουργία Κουρδικού κράτους (η Ροζάβα) στον Βορρά και κράτος των Δρούζων στον Νότο, στην περιοχή που το Ισραήλ επιδιώκει την ζώνη ασφαλείας. Άρα εδώ κάτι σχεδιάζεται και επιδιώκεται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.
* O Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων της ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
Πηγές: www.globalresearch.ca
https://theintercept.com