...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Η Μόσχα προσδιορίζει τους λόγους πίσω από το νέο Αμερικανικό πυρηνικό δόγμα

© Sputnik / Maxim Blinov Άποψη της Μόσχας
– Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε το Σάββατο  την απογοήτευση του με την αντιφατική και αντιρωσική στάση στην πρόσφατη έκθεσή των ΗΠΑ σχετικά με την πυρηνική στάση (NPR) και...


περιέγραψε τις προθέσεις λαμβάνοντας  υπόψη τις  πολιτικές που αποκαλύπτονται στο έγγραφο για την εξασφάλιση της ασφάλεια.
Το Εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ισχυρίζεται ότι απαιτείται ισχυρότερη αποτρεπτική πυρηνική ενέργεια των ΗΠΑ για να αποθαρρύνει τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα να αναπτύξουν νέα όπλα ή να επεκτείνουν υπάρχοντα οπλοστάσια. Το Αμερικανικό δόγμα προβλέπει βραχυπρόθεσμα σχέδια τροποποίησης υφιστάμενων πυρηνικών κεφαλών βαλλιστικών πυραύλων (SLBM) που  εκτοξεύονται από υποβρύχια, για να παράσχουν μια επιλογή χαμηλής απόδοσης και να επιδιώξουν μακροπρόθεσμα σύγχρονους  cruise πυραύλους (SLCM) με πυρηνικά όπλα. Το NPR σημειώνει ότι οι εν λόγω δραστηριότητες δεν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε πυρηνικό πόλεμο, αλλά αποσκοπούν στην αύξηση των  αμερικανικών  πυρηνικών   ορίων  ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δυνητικοί αντίπαλοι της χώρας δεν θα έχουν  κανένα πιθανό πλεονέκτημα στην πυρηνική κλιμάκωση.

Επιπλέον, στο πυρηνικό δόγμα της, οι Ηνωμένες Πολιτείες [2] κατηγορούν τη Ρωσία για επανειλημμένες παραβιάσεις πολλών διεθνών συνθηκών και δεσμεύσεων για τον έλεγχο των εξοπλισμών, ιδίως της συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις ενδιάμεσης εμβέλειας (INF).

Ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Anatoly Antonov ήταν ο πρώτος που αντέδρασε  στην απελευθέρωση του NPR. Ο διπλωμάτης πρότεινε την Παρασκευή ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε υποτιθέμενη ρωσική απειλή για να δικαιολογήσει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και της πυρηνικής συσσώρευσης. Ο Αντόνοφ σημείωσε ότι το έγγραφο έθετε ερωτήματα και δεν ενθάρρυνε την πρακτική εργασία.

Η Μόσχα θα πρέπει να λάβει υπόψη τις πολιτικές των ΗΠΑ

«Το περιεχόμενο της νέας πυρηνικής θεωρίας (η αποκαλούμενη ανασκόπηση της πυρηνικής στάσης) που κυκλοφόρησαν οι  Ηνωμένες Πολιτείες στις 2 Φεβρουαρίου προκάλεσε τη βαθιά μας απογοήτευση.

Η αντιφατική και αντιρωσική φύση αυτού του εγγράφου δεν διαφεύγει της προσοχής. Μπορούμε να δηλώσουμε ότι οι  οι Ηνωμένες Πολιτείες εξηγούν τις πολιτικές τους  για τη μαζική ώθηση των πυρηνικών όπλων, αναφέροντας τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών δυνάμεων στη Ρωσία και τον ισχυρισμό ότι αυξάνεται ο ρόλος των πυρηνικών όπλων στις δηλώσεις του Ρωσικού δόγματος. Είμαστε κατηγορούμενοι για τη μείωση του πυρηνικού ορίου  και τη διεξαγωγή κάποιας «επιθετικής συμπεριφοράς», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση του Σαββάτου για το NPR.

Η Μόσχα καταλήγει   ότι το NPR [3] αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ρωσίας για αυτοάμυνα όταν αντιτίθεται στην επιθετικότητα σε καταστάσεις κρίσιμες για την ύπαρξη της χώρας.

«Φυσικά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις προσεγγίσεις που εισήγαγε η Ουάσινγκτον και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας», ανέφερε η δήλωση.

Τα σχέδια  για τη δημιουργία όπλων χαμηλής απόδοσης για πυραύλους cruise στη θάλασσα και πυροβόλων με χαμηλή απόδοση για βαλλιστικούς πυραύλους που μεταφέρονται από υποβρύχια Trident II, που αναφέρονται στο νέο Αμερικανικό πυρηνικό δόγμα, αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο, σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών [4] , προσθέτοντας ότι τα πυρηνικά όπλα με τέτοια χαρακτηριστικά έχουν σχεδιαστεί ως «όπλα μάχης».
Το υπουργείο καταλήγει  επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραπλανούσαν  την παγκόσμια κοινότητα με αυτά που έλεγαν ότι   το νέο NPR δεν θα μείωνε  την ισχύ  των πυρηνικών όπλων.

«Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η πεποίθηση των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων των  ΗΠΑ και άλλων ειδικών στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, που αναδύονται από τις σελίδες πυρηνικού δόγματος, στην ικανότητά τους  αξιόπιστα να  προσομοιώνουν την ανάπτυξη των συγκρούσεων, στις οποίες  να επιτρέπουν χρήση των πυρηνικών κεφαλών  “χαμηλής απόδοσης”. Για εμάς, είναι σαφές το αντίθετο: η μείωση σημαντικά «της ισχύος» μπορεί να οδηγήσει σε έναν πύραυλο-πυρηνικό πόλεμο, ακόμη και κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μικρής έντασης,»  τόνισε το Ρωσικό Υπουργείο.

Η Μόσχα εξέφρασε βαθιά ανησυχία [5] σχετικά με το γεγονός ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπεται η χρήση πυρηνικών όπλων σε «ακραίες συνθήκες», οι οποίες, σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, δεν περιορίζονται σε στρατιωτικά σενάρια.

«Η πρακτική« προσαρμογή »της Ουάσινγκτον στη χρήση των πυρηνικών όπλων αφορά την πιθανότητα χρήσης της στην περίπτωση« ακραίων περιστάσεων », την οποία οι συγγραφείς του δόγματος δεν περιορίζουν σε στρατιωτικά σενάρια», αναφέρει η δήλωση.

Η Αμερικανική ανασκόπηση της πυρηνικής στάσης περιγράφει στρατιωτικά σενάρια με αρκετά ασαφή τρόπο, επιτρέποντας έτσι στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσουν πρακτικά κάθε περίπτωση στρατιωτικής χρήσης ως λόγο για την πραγματοποίηση πυρηνικής επίθεσης  σε όσους ονομάζει «επιτιθέμενους», συνεχίζει το έγγραφο.

«Αν όλα αυτά δεν είναι η αύξηση του συντελεστή των πυρηνικών όπλων στο δόγμα, τότε τι σημαίνει για τις  Ηνωμένες Πολιτείες ι όταν χρησιμοποιεί αυτή η έννοια για τη Ρωσία;» τονίζει η δήλωση, αναφερόμενη  στη δήλωση των ΗΠΑ σχετικά με τον αυξανόμενο ρόλο των πυρηνικών όπλων στη Ρωσική στρατιωτικό δόγμα.

Αβάσιμες κατηγορίες

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε  κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς εναντίον του, που διαγράφονται  στο Αμερικανικό πυρηνικό δόγμα [6].

Σύμφωνα με την Υπουργική δήλωση, «το Αμερικανικό έγγραφο είναι γεμάτο  με διαφορετικά αντι-Ρωσικά κλισέ  ξεκινώντας από τις τραβηγμένες  κατηγορίες της « επιθετικής συμπεριφοράς » και των διαφορετικών ειδών « εμπλοκής » και τελειώνοντας με αβάσιμες κατηγορίες για « παραβιάσεις »μιας ολόκληρης σειράς ρυθμίσεις στον τομέα του ελέγχου των όπλων. «

Τέτοια πεπερασμένα κλισέ έχουν πρόσφατα αναπαραχθεί από την Ουάσινγκτον χωρίς παύση και το θεωρούμε ως μια άδικη προσπάθεια να μετατοπίσουν  σε άλλους την ευθύνη για την υποβάθμιση της κατάστασης στον τομέα της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας και την έλλειψη ισορροπίας των μηχανισμών ελέγχου των εξοπλισμών, από μια σειρά ανεύθυνων βημάτων που έλαβαν οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες «, πρόσθεσε το Υπουργείο.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις δηλώσεις της Ουάσινγκτον να αναφέρουν ότι η Μόσχα [7] αρνείται να μειώσει περαιτέρω τις πυρηνικές δυνατότητές της ακόμη μια άλλη «παραποίηση».

Το Αμερικανικό πυρηνικό δόγμα ανέφερε ότι η Ρωσία φέρεται να επιδεικνύει μείωση του ορίου για την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων μέσω δηλώσεων των αξιωματούχων της χώρας.

Ανταποκρινόμενη σε αυτή τη δήλωση, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτές οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας περιορίζει σαφώς τη χρήση των πυρηνικών όπλων σε δύο υποθετικά και καθαρά αμυντικά σενάρια: μόνο ως απάντηση στην επιθετικότητα με τη χρήση πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής κατά της Ρωσίας και / ή των συμμάχων μας, – το δεύτερο σενάριο – σε περίπτωση χρήσης συμβατικών όπλων, αλλά μόνο όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους μας «, ανέφερε η υπουργική δήλωση.

Το ρωσικό υπουργείο υπογράμμισε το άνοιγμα της Μόσχας για συζήτηση διαφόρων θεμάτων [8], που σχετίζονται με την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας.

«Έχουμε στρέψει την προσοχή [των διαφόρων παραγόντων] συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών στο γεγονός ότι η επίλυση βασικών προβλημάτων στρατηγικής σταθερότητας, όπως η μονομερής και απεριόριστη ανάπτυξη του παγκόσμιου συστήματος πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, η εφαρμογή της έννοιας« παγκόσμια επίθεση  »,  η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επικυρώσουν τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και η άρνησή τους να αποκλείσουν τη δυνατότητα διάθεσης όπλων στο διάστημα θα συμβάλουν στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την πορεία του πυρηνικού αφοπλισμού «, ανέφερε η δήλωση.

Επιπλέον, η Μόσχα επανέλαβε τη δέσμευσή της για υποχρεώσεις βάσει διαφόρων διεθνών συνθηκών.

«Η Ρωσία συμμορφώνεται αυστηρά με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από όλες τις διεθνείς συμφωνίες, εφαρμόζουμε πλήρως τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίας εμβέλειας και τη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς», αναφέρει η δήλωση.

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα δεν παραβίασε με κανέναν τρόπο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Έγγραφο της Βιέννης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) του 2011 σχετικά με την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας και οικοδόμησης εμπιστοσύνης και το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 για τις Ασφαλιστικές Υπηρεσίες .

Όσον αφορά τη Συνθήκη για τις συμβατικές ένοπλες δυνάμεις στην Ευρώπη, η Ρωσία δεν θα μπορούσε να παραβιάσει αυτό το έγγραφο επειδή είχε αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία το 2007. Αυτό  έγινε επειδή η Συνθήκη, που δημιουργήθηκε κατά την εποχή της αντιπαράθεσης μεταξύ δύο στρατιωτικών και πολιτικών συνασπισμών, της Οργάνωσης της Συνθήκης της Βαρσοβίας και του ΝΑΤΟ [Οργανισμός Συνθηκών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου], δεν ταιριάζει στη σημερινή πραγματικότητα, επειδή ένα από τα μπλοκ απορρίφθηκε εδώ και καιρό , ενώ το άλλο, αντίθετα, έχει αυξήσει τις δυνατότητές του  και επεκτείνει τη γεωγραφία του », ανέφερε το έγγραφο.

Αυτή η νέα πραγματικότητα [9] αντικατοπτρίζεται στη συμφωνία για την προσαρμογή της συνθήκης για τις συμβατικές ένοπλες δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE-II), την οποία οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκαν να επικυρώσουν.