Η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φέρνει κοντά στην Αθήνα την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών έτοιμη για αποβίβαση στα Ταχέα Σκάφη και την υπεράσπιση των νησιών του Αιγαίου...
Είναι και αυτό ένα δείγμα της ανησυχίας που υπάρχει για τουρκική απόπειρα κατάληψης εθνικού εδάφους και λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα αποτροπής.
Αν και η ενέργεια αυτή θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια (κάλιο αργά παρά ποτέ λέει ο λαός) οι επιτελείς του Πενταγώνου αντιλαμβάνονται πώς δεν μπορούν τα ταχέα σκάφη τύπου Zubr να βρίσκονται στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και οι πεζοναύτες στο Βόλο. Δεν μπορεί τα αρματαγωγά επίσης να βρίσκονται στη Σαλαμίνα και να περιμένουν πότε οι πεζοναύτες θα μεταφερθούν με C-130 στην Ελευσίνα.
Η ανησυχία ωστόσο που υπάρχει με την κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας και της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου, με την επαναφορά της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών», όπως έκανε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ φαίνεται πώς επισπεύδει την μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Αυλώνα.
Υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος. Η Τουρκία έχει εξαπολύσει επίθεση στο Αφρίν της Συρίας κατά των Κούρδων. Δεν είναι καθ’ όλου βέβαιο πώς η επιχείρηση αυτή θα πετύχει, καθώς υπάρχουν παράγοντες που είτε παραβλέπει το καθεστώς Ερντογάν είτε τους αγνοεί. Σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει στόχος για να σώσει ο Σουλτάνος το «τομάρι» του.
Η Συρία μπορεί να γίνει το «Βιετνάμ» των Τούρκων. Λίγο λίγο οι Κούρδοι έχουν τη δυνατότητα να τους φθείρουν και να τους παρασύρουν σε ένα ολοκληρωτικό πόλεμο. Τότε, όλα μπορούν να συμβούν. Γι’ αυτό προετοιμάζονται και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη λοιπόν η μετεγκατάσταση του 521 Τάγματος Πεζοναυτών στον Αυλώνα και σχεδιάζεται η μετακίνηση της 32ης Μονάδας Τεθωρακισμένων και της 32ης Μοίρας Πυροβολικού, που σήμερα βρίσκονται στη Λάρισα αλλά επιχειρησιακά ανήκει στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.
Στρατιωτικές πηγές σχολίαζαν πως πρόκειται για μία πρόταση που ουσιαστικά «λύνει» τα χέρια της ηγεσίας, που εξαρχής έχει εκφράσει τη βούληση για μετεγκατάσταση των Πεζοναυτών στον Αυλώνα, ώστε να «ανάψει» το πράσινο φως για την αλλαγή της στρατιωτικής δομής στην περιοχή.
Αν εφαρμοστεί η πρόταση της Ταξιαρχίας, άμεσα από το Στρατόπεδο «Γεωργούλα» παίρνουν «φύλλο πορείας» για τον Αυλώνα περίπου 300 άτομα, στρατιωτικό προσωπικό και οπλίτες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των στρατιωτικών, οι διαδικασίες αυτές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου.
Ο προαναφερθείς σχεδιασμός σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, έρχεται να «κουμπώσει» στον στόχο που έχει τεθεί για καλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Οι Έλληνες Πεζοναύτες αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια ακτογραμμή της Ελλάδας και τα εκατοντάδες νησιά και τις βραχονησίδες που καλούνται να υπερασπίσουν», διαμηνύουν οι στρατιωτικοί.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους ίδιους, η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών ήταν πολύ μακριά από την έδρα της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων (ΔΑΔ) στην οποία ανήκει και το σύνολο των αποβατικών σκαφών του Στόλου, δηλαδή των 5 αρματαγωγών κλάσης Ιάσων και των 2+1 ΠΤΜ τύπου Zubr.
Ταυτόχρονα και η γειτνίαση του Αυλώνα με το λιμάνι στη Σκάλα Ωρωπού είναι ιδανική για την άμεση μετακίνηση της μονάδας και φόρτωσης ανδρών και υλικών στα Α/Γ ή τα ΠΤΜ.
Σε περίπτωση αιφνιδιαστικής κρίσης, ένα Α/Γ κλάσης «Ιάσων» με μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων μέχρι τώρα χρειαζόταν τουλάχιστον 5 ώρες για να βρεθεί μόνο από την Αμφιάλη στον Βόλο. Αν πρέπει να φορτώσει για να αποπλεύσει για Λήμνο, χρειάζεται πάνω από 12 ώρες συνολικά.
Με βάση τον παραπάνω σχεδιασμό, η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης ενισχύεται. Η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών μεταφέρεται από τον Βόλο στο στρατόπεδο του Αυλώνα, ενώ ένα Τάγμα θα στρατοπεδεύει μόνιμα στις εγκαταστάσεις της ναυτικής βάσης Κανελλόπουλου στην περιοχή Αμφιάλης Σκαραμαγκά, έτοιμο να επιβιβαστεί στα αποβατικά σκάφη του Στόλου.
pentapostagma.gr