Τελεσίγραφο στην Ελληνική Κυβέρνηση στέλνουν οι ΗΠΑ μέσω της WSJ, καθώς όπως όλα δείχνουν, η αμερικανική κυβέρνηση βιάζεται και το θέμα είναι πως θα διαχειριστεί......
η δική μας πλευρά το όλο ζήτημα, μέχρι στιγμής βέβαια η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο.
Ενδεικτικό είναι, όπως σας αποκαλύψαμε χθες, ότι οι ΗΠΑ πιέζουν και την αντιπολίτευση.
Συνάντηση Μητσοτάκη με πρέσβη των ΗΠΑ για Σκοπιανό
Με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Geoffrey R. Pyatt, συναντήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα γραφεία του κόμματος, στην Πειραιώς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησαν διμερή θέματα, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, που έχει διατυπώσει και δημόσια, για το Σκοπιανό.
Δείτε φωτογραφίες:
Τι δημοσιεύει η WSJ:
«Mε την ελληνική οικονομία να σταθεροποιείται και τον στόχο για έξοδο από τα προγράμματα να είναι ορατός, ίσως η στιγμή είναι η κατάλληλη» για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το όνομα της ΠΓΔΜακεδονίας, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. «Ένα μικροσκοπικό βαλκανικό έθνος βαδίζει προς την ένταξή του στους ισχυρότερους συνασπισμούς της Δύσης. Πρώτα όμως, πρέπει όλοι να συμφωνήσουν για το όνομά του» γράφει η WSJ.
«Πρώην ομόσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας με την ονομασία “Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας”, κράτησε τη συντομευμένη εκδοχή της ονομασίας όταν ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από 27 χρόνια. Το γεγονός αυτό πυροδότησε διένεξη με τη γειτονική Ελλάδα, περιοχή της οποίας ονομάζεται Μακεδονία, όπως το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τότε οι δύο χώρες φιλονικούν και η Αθήνα έχει κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο ώστε να εμποδίσει τους νεόφερτους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η διαμάχη ωστόσο περί του νοήματος 2.500 χρόνων ιστορίας οδεύει προς επίλυση, εν μέρει εξαιτίας της πρόκλησης που συνιστά η επανεμφανιζόμενη Ρωσία. Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν αισιοδοξία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την ονομασία πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου. Στις πιθανές ονομασίες περιλαμβάνονται η “Νέα Μακεδονία”, η “Άνω Μακεδονία” και η “Βόρεια Μακεδονία”. Άνω του 70% των πολιτών της ΠΓΔΜακεδονίας υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου που διενεργήθηκε από το International Republican Institute’s Center forInsights» επισημαίνει.
H αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι «η Ευρώπη έχει κλονιστεί από την άνοδο του εθνικισμού και οι ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν και για τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια. Η ΠΓΔΜακεδονίας δεν είναι η μόνη χώρα που εμποδίζεται να ενταχθεί στην ΕΕ, λόγω άσκοπων διενέξεων, όπως τις θεωρούν οι ηγέτες της Ένωσης. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, με αποτέλεσμα καμία από τις δύο χώρες να μην μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, μέχρι την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς.
Στη Βοσνία, το μουσουλμανικό δυτικό τμήμα και το χριστιανικό ανατολικό κυβερνώνται από δύο διαφορετικές διοικήσεις. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας, που βρίσκεται στην πίσω αυλή της Ελλάδας, έχουν συχνά εκφράσει τις ανησυχίες τους για την υπονόμευση, όπως θεωρούν, εκ μέρους της Ρωσίας. Το Μαυροβούνιο υποστηρίζει ότι ένας πρώην πρωθυπουργός του λίγο έλειψε να δολοφονηθεί μετά από συνωμοσία που χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία. Οι ηγέτες της Βοσνίας υποστηρίζουν πως η Μόσχα εκπαιδεύει παραστρατιωτικούς αποσχιστές.
Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες και στις δύο περιπτώσεις. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκτιμούν πως η ΠΓΔΜακεδονίας θα είναι σε θέση να ενταχθεί στη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία του κόσμου, εφόσον επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Η ΕΕ προσδοκά σε ένταξη της χώρας μέχρι το 2025. Η Μακεδονία (sic) θεωρείται σημαντικός σύμμαχος των προσπαθειών της ΕΕ να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές και να αντισταθμίσει κινδύνους κατά της ασφάλειάς της. Η ένταξη της χώρας θα της αποφέρει οφέλη, αφού οι κατά το πλείστον φτωχοί κάτοικοί της θα μπορούν να ταξιδεύουν και να εργάζονται στις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.
Όταν η χώρα υιοθέτησε την ονομασία “Μακεδονία”, πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Η Αθήνα έθεσε σε εφαρμογή εμπάργκο που διήρκεσε δύο χρόνια, έριξε τη γειτονική τους χώρα σε ύφεση και το τερμάτισε μόνον όταν ο τότε πρόεδρός της ανακοίνωσε από την τηλεόραση ότι η χώρα δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Μετά το βέτο της Ελλάδας το 2008 για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ οι σχέσεις επιδεινώθηκαν. Το 2011 κατασκευάστηκε στα Σκόπια άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου και δόθηκε το όνομά τους στο αεροδρόμιο και σε λεωφόρους.
Η Αθήνα διέκοψε τις πτήσεις προς τη χώρα. Τώρα, η κατάσταση έχει αλλάξει. Το 2015 ξέσπασε σκάνδαλο που έφερε την κυβέρνηση Ζάεφ στην εξουσία. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ανησυχεί για τις ακροδεξιές και εθνικιστικές κινήσεις στην πίσω αυλή της Ελλάδας. Την εβδομάδα αυτή, ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει την ονομασία του αεροδρομίου και της κύριας λεωφόρου των Σκοπίων, ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την επόμενη φάση της συμφωνίας ΕΕ-ΠΓΔΜακεδονίας για την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών. Βέβαιο είναι πάντως ότι και οι δύο θα έχουν να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις στο εσωτερικό των χωρών τους.
Ο κ. Ζάεφ διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ απαιτούνται τα δύο τρίτα των βουλευτών να αλλάξει η ονομασία της χώρας. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν στην Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του ονόματος “Μακεδονία”, ενώ οι ΑΝΕΛ είναι αντίθετοι με συμφωνία».
pentapostagma.gr