Γιάννης Νικήτας
Η 27η Μαρτίου 2010 αποτέλεσε μια ιστορική ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της καθώς για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή.....
συνεργασίας των νέων μαχητικών F-16C Block 52+ Advanced της 335Μ με ένα ΑΣΕΠΕ EMB-145H Erieye της 380Μ ΑΣΕΠΕ!
Η εξέλιξη τις τεχνολογίας και η ανάγκη της πληροφόρησης σε στρατιωτικές επιχειρήσεις οδήγησαν στην ανάπτυξη μίας νέας φιλοσοφίας πολέμου που ονομάζεται Δικτυοκεντρικός Πόλεμος. Με την εισαγωγή του στις πολεμικές επιχειρήσεις αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό η αποτελεσματικότητα του όπλου αφού παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας ενός ενοποιημένου περιβάλλοντος μάχης που χαρακτηρίζεται από ασφαλής μετάδοση πληροφοριών.
Η εφαρμογή του Δικτυοκεντρικού Πολέμου στις επιχειρήσεις επιτυγχάνεται με τα Τακτικά Δίκτυα Δεδομένων. Η Ελληνική Αεράμυνα στηρίζεται στα Tactical Data Links και είναι αυτά που την καθιστούν ικανή να αξιοποιήσει πλήρως τα οπλικά συστήματα που διαθέτει. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το Link 16 καθώς αποτελεί το πιο σύγχρονο και ταυτόχρονα, ολοκληρωμένο δίκτυο παγκοσμίως. Πρόκειται για έναν πολλαπλασιαστή ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας στο Δικτυοκεντικό πλαίσιο που προσδίδει σημαντικές δυνατότητες για την επιτυχή διεξαγωγή των πολεμικών της επιχειρήσεων, το οποίο με την κατάλληλη διαχείρισή του μπορεί να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην έκβαση της μάχης.
Λόγω της καλά σχεδιασμένης αρχιτεκτονικής του, και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί προσφέρει μετάδοση δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο καθώς και ασφάλεια, αφού παρουσιάζει αντοχή σε εχθρικές παρεμβολές.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ TDL LINK 16
To Link-16 είναι μια ζεύξη δεδομένων που χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό, Στρατό & Aεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ από το 1994 και είναι συνώνυμο του Tactical Digital Information Link – TADIL J (Δικτύου Τακτικών Ψηφιακών Πληροφοριών). Βασίζεται στα προηγούμενα Link όπως το Link 11 και Link 4A με επιπρόσθετα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις όπως η έλλειψη κομβών, η αντίσταση στις παρεμβολές, η ασφάλεια στην μετάδοση δεδομένων, ο αυξημένος αριθμός συμμετεχόντων η διαχείριση του μεγάλου όγκου δεδομένων λειτουργίες ναυτιλίας και φωνητικές επικοινωνίες. Τα αερομεταφερόμενα εξαρτήματα του συστήματος που απαιτούνται, αποτελούνται από τον mission computer (υπολογιστή αποστολής) ο οποίος παρέχει τα τακτικά δεδομένα που πρόκειται να μεταδοθούν, τα τερματικά του Joint Tactical Information Distribution System – JTIDS (Κοινό Σύστημα Διανομής Τακτικών Πληροφοριών) όπου με την κατάλληλη κυματομορφή παρέχουν ασφάλεια, ανθεκτικότητα σε παρεμβολές και αυξημένη χωρητικότητα και τέλος, οι κεραίες των JTIDS. Τα εξαρτήματα αυτά φέρουν τα αεροσκάφη και οι επίγειοι σταθμοί της ΠΑ που είναι εξοπλισμένοι με το Link 16.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ LINK 16
α) Situational awareness και λήψη αποφάσεων: Mε τη χρήση του δικτύου Link-16, παρουσιάζεται σε όλους μια συνεχώς ενημερωμένη οπτική απεικόνιση της ακριβούς θέσης όλων των Α/Φ, φίλιων και εχθρικών, στον χώρο ενδιαφέροντος. Επιπλέον, η διαδικασία της δημιουργίας SA με αυτή τη μέθοδο, είναι ασύγκριτα γρηγορότερη, λεπτομερής και δεν απαιτεί νοητικούς υπολογισμούς από τον ιπτάμενο. Αυτός ο επιπλέον χρόνος, ο οποίος αποδεσμεύεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σκέψη και τη λήψη απόφασης σχετικά με την τακτική, καθώς και για την εκτέλεση κάποιων άλλων από τα καθήκοντα που έχει το κάθε μέλος σε ένα σχηματισμό Α/Φ.
Η μεγάλη επιτάχυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, καθώς και τα ακριβή δεδομένα πάνω στα οποία βασίζεται η κάθε απόφαση, επιτρέπουν την άμεση και ορθή επιλογή ή και αλλαγή τακτικής ανάλογα με τις αντιδράσεις του αντίπαλου. Eπιπλέον, τα μέλη του σχηματισμού μπορούν να κινηθούν πιο επιθετικά, έχοντας πάντα γνώση της θέσης του κάθε μέλους του σχηματισμού και διευκρινισμένη εικόνα των στόχων, με τη χρήση του Link-16. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η χρήση του Link-16 αυξάνει δραματικά την αποτελεσματικότητα και την επιβιωσιμότητα των μαχητικών Α/Φ στην εναέρια μάχη.
β) Command and Control (C2) Η δυνατότητα του Link-16, δεν περιορίζεται μόνο στο Τακτικό επίπεδο αλλά επεκτείνεται και στο επίπεδο Command and Control (Διοίκησης και Ελέγχου). Ένας διοικητής, ή αυτός που δίνει τις εντολές σε μία επιχείρηση μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τη θέση, ύψος, ταχύτητα, τύπο, οπλισμό, καύσιμο, κλπ, όλων των φίλιων Α/Φ που διαθέτουν Link-16, καθώς και τους στόχους που αυτά αποκαλύπτουν . Επίσης, έχει τη δυνατότητα να τους αναθέτει αποστολές εναντίον στόχων αέρος ή εδάφους (C2 messages), καθώς και να λαμβάνει αναφορές για την έκβαση αυτών (Battle Damage Assessment messages). “Η τακτική αντίληψη της κατάστασης έχει άμεση επίπτωση στην λήψη αποφάσεων και τα δύο αυτά μαζί οδηγούν στην βελτίωση του επιπέδου C2.”
Αυτή την στιγμή στο ελληνικό οπλοστάσιο υπάρχουν οι εξής ζεύξεις δεδομένων: Link 11B, Link 11A και Link 16 ενώ με τa HAWΚ γίνεται και μέσω πρωτοκόλλου ATDL-1. Αυτές τις ζεύξεις δεδομένων, τις διαθέτουν αυτή την στιγμή από μεριάς Π.Ν οι εκσυγχρονισμένες Φ/Γ “S” και οι Φ/Γ “MEKO 200HN”, από πλευράς Ε.Σ οι πυροβολαρχίες ΜΙΜ-23Β Improved Hawk και τα V-SHORAD ASRAD HELLAS ενώ από Π.Α τα ΑΣΕΠΕ Erieye EMB-145H, τα SHORAD Crotale NG, τα Κέντρα Ελέγχου Περιοχής, (θα ακολουθήσει παρουσίαση σε επόμενο post) ενώ οι ΜΚΒ της 350 ΠΚΒ θα το αποκτήσουν μέχρι τα τέλη του Μαϊου, ήδη έχουν παραληφθεί οι συσκευές.
Tι σημαίνει όπως αυτό πρακτικά; Πρώτον, πως όλα τα παραπάνω Ο/Σ έχουν πλήρη εικόνα των αεροπορικών απειλών καθώς τα ΑΣΕΠΕ ή τα ΚΕΠ μεταφέρουν την εικόνα και σε όλα τα άλλα Ο/Σ και συνεπώς αυτό συνεπάγεται πως τα ραντάρ όλων των υπόλοιπων Ο/Σ να λειτουργούν σε παθητική λειτουργία δίχως να εκπέμπουν σήματα ραντάρ και ως εκ τούτου να είναι και ορατά στον εχθρό είτε για να τα στοχοποιήσει είτε για να τα παρεμβάλει με ηλεκτρονικό πόλεμο.
Για παράδειγμα μπορεί μια ΜΚΒ Patriot να πραγματοποιήσει βολή κατά στόχου τον οποίο της έχει υποδείξει το Σύστημα Αεράμυνας, ανοίγοντας μόνον στιγμιαία τον πομπό με φωτισμό του στόχου σε μορφή δέσμης, χωρίς το σύστημα αυτοπροστασίας του εχθρικού Α/Φ να το έχει προειδοποιήσει ότι έχει γίνει εγκλωβισμός από το Patriot. Ανάλογα, μπορούν να γίνουν και για τα άλλα Ο/Σ. Σε μια άλλη περίπτωση, μέσω της εικόνα των radar του ΑΣΕΠΕ ή των ΚΕΠ που έχουν εγκλωβίσει στόχο εκτός της εμβέλειας του ραντάρ του Patriot, μπορεί να γίνει βολή αμέσως μόλις περάσει εντός της ζώνης κάλυψης του αντιαεροπορικού συστήματος.
Ειδικά η συνεργασία Patriot και ΑΣΕΠΕ μπορεί να αποδώσει θεαματικά εφόσον το δεύτερο μπορεί να καλύψει νεκρούς τομείς αλλά και περιοχές όπου μπορεί να υπάρχει έντονη εχθρική δραστηριότητα, τις οποίες δεν είναι σε θέση να αποκαλύψει ο αισθητήρας των Patriot. Επίσης, το άλφα και το ωμέγα στις επιχειρήσεις αεράμυνας είναι η αλληλοεπικάλυψη όλων των εμπλεκόμενων συστημάτων. Με άλλα λόγια, να μην υπάρχουν νεκροί τομείς, όπου «δεν βλέπει» κάποιο Ο/Σ και άρα υπάρχει μια κερκόπορτα για τον εχθρό. Γι’ αυτό και ΜΚΒ είναι ανά δύο ταγμένες και περιμετρικά αυτών βρίσκονται και άλλα Ο/Σ είτε της Π.Α είτε ετέρων κλάδων για να υπερκαλύπτουν τις 360 μοίρες αλλά και για να μπορούν να αναχαιτίσουν ακόμα και επιθέσεις κορεσμού, όπου τα βλήματα του εχθρού θα πρέπει να αναχαιτιστούν άμεσα.
Επίσης, σημαντικό είναι πως την εικόνα του ΣΑΕ την μοιράζονται και οι μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σχηματισμός Φ/Γ έχει πλήρη εικόνα των εναέριων απειλών όχι μόνον για την περιοχή που βρίσκεται αλλά και για ολόκληρο το Αιγαίο. Φυσικά, αυτό δεν απαλείφει το πρόβλημα άμυνας περιοχής που υφίσταται… Η πλέον όμως σημαντική δυνατότητα είναι η παθητική λειτουργία του Ο/Σ που πρακτικά αυτό σημαίνει πως είναι αόρατο ενώ σε συνδυασμό με την δυνατότητα του να βάλει και να μετακινήσει χάρις της ευκινησίας του, το καθιστά πολλαπλασιαστή ισχύος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ LINK 16
Η ψηφιακή διασύνδεση για την ανταλλαγή εικόνας έχει τεράστια πλεονεκτήματα στο σύγχρονο πεδίο μάχης, καθώς επιτρέπει την άμεση σύνθεση της επικρατούσας κατάστασης σε θάλασσα και αέρα από διαφορετικούς αισθητήρες. Η εικόνα αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι ενοποιείται και αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο σε μαχητικά αεροσκάφη, μονάδες επιφανείας, μονάδες αεράμυνας καθώς και σε Κέντρα C4I επιδρώντας καταλυτικά στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων
Παράλληλα όμως αλλάζει ουσιαστικά τον τρόπο διεξαγωγής μάχης ειδικά στον εναέριο πόλεμο καθώς υπάρχει αποσαφήνιση εικόνας (φίλιοι- εχθροί) με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά η αντίληψη τακτικής κατάστασης ενώ μειώνεται δραστικά η απαίτηση φωνητικής επικοινωνίας. Η εγκατάσταση από την ΠΑ του Ενιαίου Συστήματος Διασύνδεσης Δεδομένων (Universal Link System: ULS) άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για τις ελληνικές Ε.Δ στις διακλαδικές δικτυο-κεντρικές επιχειρήσεις, καθιστώντας εφικτή τη διασύνδεση και ομαλή συνεργασία ζεύξεων δεδομένων που χρησιμοποιεί το ΑΣΕΠΕ και τα μαχητικά της ΠΑ, οι συστοιχίες αεράμυνας και οι μονάδες επιφανείας του ΠΝ!
thinknews.gr