Και «φλερτάρει» με τη Δύση
Μια πιο ανεξάρτητη αμυντική και εξωτερική πολιτική φαίνεται να επιζητά η Αρμενία, καθώς το πρόσφατο αμυντικό σύμφωνο της Ρωσίας με το -πάντα μισητό για τους.....
Αρμένιους- Αζερμπαϊτζάν θεωρήθηκε πρόκληση από την πλευρά του Ερεβάν που επιδιώκει μία πιο στενή σχέση με τη Δύση και το ΝΑΤΟ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεκίνησε από χθες οι στρατιωτικές ασκήσεις Γεωργίας-ΝΑΤΟ με την ονομασία «Agile Spirit 2017», οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Διακηρυγμένος στόχος η βελτίωση της συνεργασίας και της κατανόησης των διαδικασιών ανάμεσα στους συμμετέχοντες, στους οποίους εντάσσονται πέραν των ΗΠΑ και της Γεωργίας, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Ρουμανία, η Ουκρανία και όπως προαναφέρθηκε η Αρμενία.
Η άσκηση αυτή προκαλεί νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των καυκάσιων χωρών, 9 χρόνια μετά την ρωσική επέμβαση στη Γεωργία και τον εδαφικό ακρωτηριασμό της χώρας (Αμπχαζία, Νότια Οσετία). Η Ρωσία φαίνεται να επιθυμεί την διατήρηση της όποιας σταθερότητας στην περιοχή, μέσω εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών με όλες τις χώρες του Καυκάσου, αν και το Αζερμπαϊτζαν θεωρείται ως το κορυφαίο «φιλέτο» για την ρωσική στρατηγική. Εάν η Μόσχα ελέγξει ενεργειακά την χώρα τότε πετυχαίνει ένα πλήγμα στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούν αυτό το κράτος ως «ενεργειακό κλειδί» για τις ενεργειακές πηγές της Κασπίας.
Το Αζερμπαϊτζάν ωστόσο, θεωρείται φυσικός σύμμαχος των Τούρκων και η αυξανόμενη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία έχει προβληματίσει τόσο τις ΗΠΑ, όσο και την Αρμενία, η οποία φοβάται μία ευρεία ανακατάταξη των δυνάμεων στην περιοχή.
Η ενίσχυση των σχέσεων του Ερεβάν με το ΝΑΤΟ, δικαιολογείται έτσι και μόνο από το γνωμικό, «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», αν και η εικόνα, όπως εξηγήθηκε, είναι πολύ πιο πολύπλοκη αλλά και ρευστή, με αποτέλεσμα η ανησυχία αποσταθεροποίησης της περιοχής και σε αυτό το μέτωπο, να μην είναι καθόλου υπερβολική.
el.gr