Ο Τειρεσίας προβλέπει το άμεσο πολιτικό μέλλον της χώρας σε… εννέα φάσεις – Το σενάριο που αργά αλλά σταθερά εξυφαίνεται σε ό,τι αφορά την πορεία της κυβέρνησης....
Θα προλάβει η κυβέρνηση να προσχωρήσει στην οριστικοποίηση των μέτρων που της ζητούν οι δανειστές ή θα την προλάβει ο …πρωθυπουργός; Τι εννοώ: Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία που «τρέχει», πολλοί είναι αυτοί – εντός και εκτός συνόρων – που αναρωτιούνται: Πώς θα μπορέσει ο κ. Τσίπρας να «περάσει» από τη Βουλή και κυρίως από τους ριζοσπάστες του κόμματος του αλλά και τους συγκυβερνώντες των ΑΝΕΛ, το «πακέτο» που του ζητούν οι Βρυξέλλες;
“Η για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, το Βερολίνο; Επειδή το πιθανότερο είναι ότι το ερώτημα αυτό απασχόλησε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προσέξτε ένα σενάριο που αργά αλλά σταθερά εξυφαίνεται:
1— Η συμφωνία με τους εταίρους οριστικοποιείται τέλη Απριλίου.
2— Εκεί γύρω στο Μάρτιο, όμως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι βασικές της κατευθύνσεις θα έχουν οριστικοποιηθεί.
3— Ο πρωθυπουργός, πριν πάει στις Βρυξέλλες, για να πάρει το πράσινο φως, θα πάει στον …ελληνικό λαό, για να πάρει την έγκριση του. Δηλαδή, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές – Προσέξτε, όχι δημοψήφισμα, όπως λέγεται εναλλακτικά, γιατί αυτό, όπως προκύπτει από τα παρακάτω, δεν εξυπηρετεί τους πραγματικούς του σκοπούς.
4— Οι εκλογές πραγματοποιούνται με το σύστημα της λίστας. Η σχετική πρόβλεψη για τα χρονικά όρια είναι σαφής και τον συμφέρει αφάνταστα. Κι αυτό γιατί «καθαρίζει» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τους πιο ακραίους, αλλά όχι απαραίτητα και τους πιο επώνυμους απ αυτούς (Λαφαζάνης, Στρατούλης), για να μην προκαλέσει (πολύ μεγάλο) θόρυβο. Για όσους έχουν ενστάσεις επ αυτού, να θυμίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει τη σχετική «κουλτούρα», όπως αποδεικνύεται από τις περιπτώσεις Αλαβάνου, Κουβέλη, για να αναφέρουμε μερικές, τις πιο επώνυμες.
5— Στις κάλπες που στήνονται με διαδικασία – εξπρές θριαμβεύει, όπως πιστεύει και όπως δείχνουν τα τελευταία γκάλοπ.
6— Αμέσως, κόβει τα πολλά πάρε – δώσε με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι με τη σειρά τους, θα έχουν κάνει το «κομμάτι» τους, όντας υπουργοποιήσιμοι, ενώ, από την άλλη, αν το σενάριο πάει μέχρι τέλους, θα μείνουν το μόνο αντιμνημονιακό κόμμα στη Βουλή και θα δρέψουν – όπως πιστεύουν – τους καρπούς τους. Άρα δεν θα στεναχωρηθούν και πολύ.
7— Ο Τσίπρας θα επιδιώξει – είτε έχει είτε δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία – μια πιο κεντροαριστερή συμμαχία, αυτή τη φορά με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι ή και τους δύο μαζί. Έτσι, πέραν όλων των άλλων, θα εξασφαλίσει την απόλυτη κυριαρχία στο χώρο για τα επόμενα (πολλά) χρόνια.
8— Κατόπιν θα πάει στις Βρυξέλλες και με ισχυρή εσωτερική υποστήριξη, θα κλείσει τη συμφωνία, την οποία, επιστρέφοντας, θα την «ονομάσει» όπως θέλει και θα ζήσουν όλοι ευτυχισμένοι.
9— Όλοι; Δεν νομίζω, γιατί παράλληλα θα έχει δώσει ένα τελικό χτύπημα στη ΝΔ και στη σημερινή της ηγεσία. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, τότε τα ποσοστά της θα σημειώσουν κανονική κάθοδο στον …Άδη. Κι έτσι, θα τελειώνει και μ” αυτό που λέγεται αξιωματική αντιπολίτευση επίσης για τα επόμενα (πολλά) χρόνια…
Είπατε τίποτα;