ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ...
Σε μια κίνηση ύψιστου συμβολισμού η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΟΕ) πραγματοποίησε την πρώτη της παρουσία στο εξωτερικό στο πλαίσιο της ημερίδας του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών.
Σε μια εποχή όπου οι νέες αναδυόμενες αγορές της Ανατολής αποσπούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας μαζί με αυτές της Ασίας απέναντι σε μια Ευρώπη που μαστίζεται από γήρανση του πληθυσμού και εξάντληση των φυσικών της πόρων η Ελλάδα στέκει στο σταυροδρόμι ενός νέου «δρόμου του μεταξιού».
Έτσι η πραγματοποίηση του πρώτου πρακτικά συνεδρίου της ΕΟΕ στην Ελλάδα υποδηλώνει και το ενεργό ενδιαφέρον της Ρωσίας και των υπολοίπων χωρών της Ένωσης για την ανάδειξή της σε χώρα «γέφυρα» στον εμπορικό δρόμο Ανατολής-Δύσης.
Στην ημερίδα συμμετείχαν πολιτικοί, διπλωμάτες, εκπρόσωποι οικονομικών φορέων και επιχειρηματιών, από την Ελλάδα και από τη Ρωσία, το Καζαχστάν, τη Λευκορωσία (εκπροσωπείται επίσημα από τη Ρωσία στη χώρα μας) και την Αρμενία, που συναποτελούν την Ευρασιατική Ένωση.
«Ο στόχος είναι να ανοίξουμε μια πόρτα συνεργασίας με την δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά της Ε.Ο.Ε, με πληθυσμό 170 εκατομμυρίων και ετήσιο προιόν 4 τρισ δολαρίων, σε μια εποχή τεταμένων σχέσεων Ανατολής –Δύσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, πρώην Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας. «Η Ευρώπη επιμένει σε πολιτικές λιτότητας» τόνισε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η αύξηση του ΑΕΠ».
Από την πλευρά του ο Έλληνας Αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Παναγιώτης Σγουρίδης ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ των ομιλητών είπε πως «οι Έλληνες έστρεφαν το βλέμμα τους στην Ευρασία, όταν η Ελλάδα δεν είχε ακόμη σύνορα» και έκανε λόγο για «μια πολιτική ανοιχτών συνόρων και την εξυπηρέτηση των αμοιβαίων συμφερόντων» συμπληρώνοντας πως η συνεργασία με την Ε.Ο.Ε αποτελεί «τη σωστή λύση στο σωστό χρόνο». Εξέφρασε επίσης τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο Καζαχστάν για τη διοργάνωση της EXPO, στην Αστανα το 2017.
Οικονομικές και εμπορικές σχέσεις από τη Λισσαβώνα ως το Βλαδιβοστόκ
Η πρώτη Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μίλησε θετικά για το άνοιγμα νέων αγορών στον τουρισμό, και για την επέκτασης της τουριστικής σεζόν σε 12 μήνες, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα ο τουρισμός συμβάλλει κατά 20% στο ΑΕΠ της χώρας.
Η Ελλάδα είχε πάντα εξαιρετική συνεργασία με όλες τις χώρες της Ε.Ο.Ε. είπε η κ Κουντουρά, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την επέκταση της συνεργασίας η οποία θα φέρει νέες ευκαιρίες για τον τουρισμό.
Η Ευρασιατική Ένωση αποτελεί διεθνή οργανισμό, που έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες και είναι δομημένη με βάση το πρότυπο της ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής (εκτελεστικό όργανο της Ενωσης) Βίκτορ Σπάσκι, ο οποίος έκανε λόγο για ενιαία οικονομική και εμπορική προσέγγιση από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ.
Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση απέκτησε καθεστώς Διεθνούς Οργανισμού την 1η Ιανουαρίου 2015.
Συμμετέχουν σε αυτήν το Καζακστάν, η Λευκορωσία, η Ρωσική Ομοσπονδία, και η Αρμενία, ενώ θα ακολουθήσει η Κιργισία τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Σκοπός της είναι η δημιουργία μιας κοινής αγοράς αλλά και η ανάπτυξη συνεργασίας με πολλές συνδεδεμένες χώρες.
defencenet.gr