Εάν οι δασμοί που ανακοίνωσαν οι Η.Π.Α. επιβληθούν τελικά και η ανάπτυξη διεθνώς υποχωρήσει, με το παγκόσμιο χρέος να ευρίσκεται σήμερα στο ζενίθ, οι κίνδυνοι να ξεσπάσει το έτσι και αλλιώς αναμενόμενο κραχ θα αυξηθούν....
κατακόρυφα – ενώ το πλήγμα για την Τουρκία είναι πολύ μεγάλο.
Επενδύσεις & Αγορές
Ο πρόεδρος Trump είχε ανακοινώσει από την αρχή τις προθέσεις του, ξεκινώντας εν πρώτοις έναν παγκόσμιο φορολογικό πόλεμο – ο οποίος ευρίσκεται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη, με αρκετές αμερικανικές εταιρίες να θέλουν να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους, φορολογώντας εκεί τα κέρδη τους. Χθες ανακοίνωσε την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας των Η.Π.Α., με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου – ύψους 25% για το χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο.
Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ πως οι Η.Π.Α. είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χάλυβα παγκοσμίως – ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών τους προέρχεται από τον Καναδά, ακολουθούμενο από τη Βραζιλία, τη Ν. Κορέα, το Μεξικό, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, την Ταιβάν, την Ινδία και τελευταία την Κίνα, όπως φαίνεται από το γράφημα. Φυσικά ο Καναδάς, το Μεξικό, η Κίνα και η ΕΕ ανακοίνωσαν πως θα εξετάσουν την επιβολή αντιμέτρων – παρά το ότι οι εξαγωγές χάλυβα της Κίνας στις Η.Π.Α. είναι σχετικά χαμηλές.
Για την Τουρκία, η οικονομία της οποίας έχει τεράστια προβλήματα ((ανάλυση), ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της είναι το πέμπτο μεγαλύτερο παγκοσμίως, είναι μία πολύ κακή είδηση – πόσο μάλλον όταν ο πληθωρισμός της ήδη καλπάζει (γράφημα που ακολουθεί, μηνιαία εξέλιξη πληθωρισμού 2016 και 2017), με το νόμισμα της να ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Στο χρηματιστήριο των Η.Π.Α. υπήρξε πτώση στις μετοχές του βιομηχανικού κλάδου, όπως είναι η General Motors, η Ford, η Johnson Controls η United Technologies και η Cumming – καθώς επίσης των επιχειρήσεων εξοπλισμού και αερομεταφορών, όπως η Boeing, η Lockheed Martin και η Raytheon. Αντίθετα, οι μετοχές των αμερικανικών επιχειρήσεων χάλυβα είχαν σημαντική άνοδο – ενώ των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών τους μεγάλη πτώση.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, καθώς επίσης η επιστροφή του προστατευτισμού στις Η.Π.Α., δεν θα αποφευχθούν τελικά – παρά τους κινδύνους που σηματοδοτεί κάτι τέτοιο για την παγκόσμια ανάπτυξη. Στα πλαίσια αυτά, εάν η παγκόσμια ανάπτυξη υποχωρήσει, με το παγκόσμιο χρέος να ευρίσκεται σήμερα στο ζενίθ, έχοντας ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, οι κίνδυνοι να ξεσπάσει το έτσι και αλλιώς αναμενόμενο κραχ θα αυξηθούν κατακόρυφα.
analyst.gr