...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

«Ξαναχτύπησε» ο γλύπτης του Phylax στην Αλεξανδρούπολη με νέο απροσδιόριστο έργο

Μετά τον “δαιμονικό άγγελο” του Παλαιού Φαλήρου και την απόσυρσή του για… σέρβις που ακολούθησε την πτώση του πριν από ενάμιση μήνα και τις έντονες αντιδράσεις για αυτό, ο γλύπτης...
Κ. Γεωργίου ξαναχτύπησε στην Αλεξανδρούπολη αυτή τη φορά με ένα ακόμη απροσδιόριστο έργο.

Με το ίδιο κόκκινο χρώμα που είχε επιλέξει για τον “Phylax” δημιούργησε ένα νέο άγαλμα που επίσης αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις.

To γλυπτό υποτίθεται πως αναπαριστά 7 αθλητές οι οποίοι αναρριχώνται κι έχει ύψος 2,20 μέτρα και το βάρος του φτάνει τα 350 κιλά. Είναι δε δωρεά της Green Cola.

Το έργο αυτό μπορεί να μην μοιάζει όπως ο “Phylax” με κάποιο δαίμονα της αβύσσου, αλλά είναι επίσης αδιευκρίνιστο τι συμβολίζει.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε παλιότερη συνεντευξή του είχε πει «Η δουλειά μου αποφεύγει τους συμβολισμούς. Σαν γλύπτη, με ενδιαφέρει το έργο να έχει τη δική του υπόσταση» εξηγώντας πως προσπαθεί να μην δίνει στις μορφές του συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προσεγγίζουν τα έργα του, όπως εκείνοι επιθυμούν.

Το κόκκινο άγαλμα που προκάλεσε χαλασμό στο Παλαιό Φάληρο και έγινε κόκκινο πανί για πολλούς δημότες, και όχι μόνο,συμβόλιζε κατά πολλούς τον «δαίμονα, στρατιώτη του σατανά, ΝΕΦΕΛΙΜ «Μαλτσέχ», φύλακα της οργής». Το γλυπτό τοποθετήθηκε στην είσοδο της πόλης, μεταξύ των εκκλησιών Αγίας Σκέπης και Αγίου Γεωργίου, επί της παλαιάς λεωφόρου Ποσειδώνος.

Από την άλλη ο ίδιος ο δημιουργός σε σχετική του ανακοίνωση επεσήμανε τότε πως το γλυπτό του δεν έχει καμία σχέση με σύμβολα του χριστιανισμού ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας. «Ο PHYLAX δεν κρύβει συμβολισμούς και οποιεσδήποτε θρησκευτικού, χριστιανικού ή παραχριστιανικού περιεχομένου αναφορές, ούτε δημιουργήθηκε με σκοπό να προσβάλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το χριστιανικό αίσθημα, η συνεχιζόμενη επίθεση κατά του έργου μόνο ύποπτους και υποβολιμαίους σκοπούς υποκρύπτει».

Αυτό εδώ το καινούριο έργο τι συμβολίζει; Θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια νέα “Βαβέλ” ο γνωστός από τις βιβλικές αναφορές Πύργος της χτιζόταν με σκοπό την αύξηση της φήμης και της εξουσίας του λαού των κατασκευαστών του, και στόχο να φτάσει «μέχρι τον ουρανό»; Και ως γνωστόν εξαιτίας της βλασφημίας αυτής, ο Θεός σύγχυσε τις γλώσσες των κατασκευαστών, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η ολοκλήρωσή του, και αυτοί να διασπαρούν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση το έργο του Γλύπτη Κωστή Γεωργίου, του οποίου πίνακες έχει παραγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το γραφείο του, θα κοσμεί τον πεζόρομο επί της παραλιακής οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης.



πενταποσταγμα