...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Μπρόκολο - Ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου και όχι μόνο

Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών του γένους Βrassica. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν το λάχανο και το κουνουπίδι. Είναι φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε....

ασκορβικό οξύ(βιταμίνη C), βιταμίνη Α και β-καροτίνη. Περιέχει επίσης αξιόλογα ποσά 
θειαμίνης(Β1),νιασίνης(Β2),φυλλικού οξέος και ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο , μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Το μπρόκολο θεωρείται ασπίδα κατά του καρκίνου που αναπτύσσεται σε συγκεκριμένους ιστούς. Οι κύριες δραστικές ουσίες που αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων είναι η ινδόλη-3-καρβινόλη (Ι-3C) και η σουλφοραφάνη.
Οι περισσότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της Ι-3C στους μεταβολίτες των οιστρογόνων αναστέλλοντας την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και της μήτρας. Η συγκεκριμένη ουσία φαίνεται πως μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των κυττάρων σ΄αυτούς τους ιστούς μεταβάλλοντας την δομή της οιστραδιόλης. Η τελευταία είναι μία γυναικεία ορμόνη η οποία σε αυξημένα επίπεδα σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα έχουν προκύψει από κλινικές μελέτες οι οποίες ανέδειξαν την αντικαρκινική δράση της σουλφοραφάνης, ουσίας που την συναντάμε στο μπρόκολο αλλά και στα λαχανάκια Βρυξελλών. Μία μερίδα μπρόκολο περιέχει περίπου 60 mg σουλφοραφάνη. Η συγκεκριμένη ουσία παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση ανάπτυξης του καρκίνου, καθώς δρα άμεσα στα καρκινικά κύτταρα προκαλώντας την διαδικασία της απόπτωσης.
Επίσης επιταχύνει την απομάκρυνση καρκινογόνων ουσιών από τον οργανισμό (Phase II detoxification enzyme system). 
Εκτός από την αντικαρκινική δράση η σουλφοραφάνη αποτρέπει την εμφάνιση πεπτικού έλκους καταπολεμώντας το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού(H.pylori) .Ας μην ξεχνάμε πως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σε συνδυασμό με το έλκος πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Οι διαιτητικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων δίνουν έμφαση στην κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης, αφού αποτελούν κύρια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών .

Καταναλώνοντας 3-4 μερίδες *μπρόκολο κατά την διάρκεια της εβδομάδας προστατεύουμε τον οργανισμό μας και μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου , του μαστού και της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας. 
*1 μερίδα αντιστοιχεί σε ½ φλιτζάνι βρασμένο μπρόκολο

Όπως όλα τα λαχανικά, έτσι και το μπρόκολο χάνει αρκετά από τα θρεπτικά του συστατικά όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες και για παρατεταμένο χρόνο. Είναι λοιπόν σκόπιμο να το βάζετε σε νερό που ήδη βράζει και να το μαγειρεύετε για όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο (το παραβρασμένο μπρόκολο χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του).
Το μαγείρεμα στον ατμό μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν χρειάζονται παρά μερικά λεπτά για να μαραθούν και να μαλακώσουν προτού τα σερβίρετε.

Επίσης, μπορείτε να χωρίσετε τα μέρη των ανθών από τα κοτσάνια, αφού απαιτούν διαφορετικό χρόνο βρασμού. Έτσι περιορίζετε ακόμα περισσότερο την απώλεια θρεπτικών συστατικών.
Μερικές φορές το μπρόκολο «φιλοξενεί» ανεπιθύμητα έντομα που συχνά δεν φαίνονται όταν το βράζουμε ολόκληρο. Γι’ αυτό βάλτε το για 30 λεπτά σε νερό με μερικές κουταλιές ξίδι , αλάτι και χυμό λεμονιού.
Μετά ξεπλύνετε και βράστε. 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr