...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Υπουργική κατάχρηση εξουσίας

Ο Αντ. Ρουπακιώτης δεν προτίθεται να υπογράψει την τροπολογία Μανιτάκη που στερεί από τη Δικαιοσύνη τη δυνατότητα να κρίνει αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα....


H λέξη «κατάχρηση εξουσίας» αλλά και η θεμελιώδης αρχή της διάκρισης των εξουσιών σε
εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική που δίδαξε ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης σε φοιτητές Νομικής, φαίνεται ότι θάφτηκαν μετά την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του.

Ετσι, έρχεται να αποδείξει στην πράξη αυτά που δίδασκε ο ομόλογός του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αριστόβουλος Μάνεσης, ότι δηλαδή οι ασκούντες την κρατική εξουσία τείνουν σε κατάχρηση αυτής μέχρι να συναντήσουν φραγμούς. Αυτούς τους φραγμούς που θέτει η δικαστική εξουσία στις απαράδεκτες και αντισυνταγματικές του ρυθμίσεις προσπαθεί να κατεδαφίσει... 
ο κ. Μανιτάκης.

Ενδοκυβερνητική κόντρα

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που εισάγεται -εκτός απροόπτου- σήμερα προς ψήφιση καταργεί τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το δικό του αντισυνταγματικό πόνημα περί διαθεσιμότητας! Πάντως η απόφαση αυτή της κυβέρνησης διά χειρός Μανιτάκη έφερε την πρώτη σοβαρή ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης δεν προτίθεται να υπογράψει την τροπολογία.

«Δεν επιτρέπεται με την προσωρινή διαταγή να διατηρείται σε ισχύ έννομη σχέση η οποία λύθηκε ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τροποποιήθηκε, ούτε να επιτραπεί η συνέχισή της». Η φωτογραφική διάταξη του κ. Μανιτάκη συνιστά τερατώδη φραγμό στην απονομή της Δικαιοσύνης. Βέβαια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης «τσουρουφλίζει» και όσους απολύονται άκυρα στον ιδιωτικό τομέα αφού τους στερεί επίσης τη δυνατότητα προσφυγής στο σύστημα προσωρινής προστασίας.

Και όχι μόνο αυτό, στο εξής το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιδικάζει προσωρινά πάνω από τις μισές αποδοχές του εργαζομένου.

Από τη «διοικητική μεταρρύθμιση» του κ. Μανιτάκη ευνοούνται λοιπόν όλοι οι εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος στη Μανωλάδα στο εξής όταν ζητάει με ασφαλιστικά μέτρα τα δεδουλευμένα του, ο δικαστής θα του απαντά: με ασφαλιστικά μέτρα μπορώ να σου επιδικάσω μόνο τα μισά. Για τα υπόλοιπα, υπομονή! Θα δικαιωθείς σε δύο με πέντε χρόνια, ανάλογα με την πορεία της υπόθεσής σου.

Ποντάρει προφανώς ο κ. Μανιτάκης στην αργή απονομή της Δικαιοσύνης που φτάνει στα όρια της αρνησιδικίας.

Ηδη τα δικαστήρια της χώρας, με πρώτα το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο Αθηνών, καταστρατηγούν ευθέως τις διατάξεις (ίσχυσαν τον Απρίλιο 2012) που ορίζουν ότι οι πρωτόδικες συζητήσεις σε εργατικές αγωγές για άκυρες απολύσεις θα πρέπει να διεξάγονται εντός 2 μηνών ορίζοντας τις σχετικές συζητήσεις μετά από 5 και 6 μήνες (με τάσεις ανόδου), ενώ η συζήτηση στο Εφετείο κάνει την εργατική διαφορά να χρειάζεται περισσότερα από 4 έτη για να τελεσιδικήσει!

Ο συνταγματολόγος που ξέρει την αργή απονομή της Δικαιοσύνης παρεμβαίνει και σ’ αυτό με έναν ακραία καταχρηστικό τρόπο!

Tαπεινά ελατήρια

«Για να μην υποκατασταθεί η κύρια δίκη από το ασφαλιστικό μέτρο, προβλέπεται ρητά ότι η συζήτηση της αιτήσεως είναι απαράδεκτη, εάν η ημερομηνία συζητήσεως της αγωγής απέχει περισσότερο από 6 μήνες από την ημέρα της συζητήσεως των ασφαλιστικών μέτρων» αναγράφεται και δείχνει ακριβώς τη στόχευση του κ. Μανιτάκη.

Για να μην αφήσει δε καμία αμφιβολία για τα καταχρηστικά αλλά και ταπεινά ελατήρια της νομοθετικής του παρέμβασης, ορίζει ότι παύουν να ισχύουν και όσες αποφάσεις έχουν εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά την κατάσταση, όπως έχει γυρίσει δηλαδή το σύνολο των υπαλλήλων που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα!

Βέβαια η κατρακύλα δεν σταματά εδώ. Οπως παρατηρεί σε σχετικό δελτίο Τύπου η Ενωση Ελλήνων Εργατολόγων «ο τραγέλαφος της όλης ιστορίας είναι ότι με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η Βουλή! Με τη διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Του Τζώρτζη Ρούσσου, μοντάζ Γρέκι

Το ολίσθημα του συνταγματολόγου

Η πρωτοβουλία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, προκάλεσε σοβαρή κυβερνητική κρίση. Υπακούοντας σε εντολές του μεγάρου Μαξίμου, ο συνταγματολόγος υπουργός, ο οποίος μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν να διαφωνεί με τις απαιτήσεις της τρόικας για αθρόες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, άναψε το πράσινο φως για διευκόλυνση των απολύσεων!

Με τροπολογία-λαιμητόμο, όπως τη χαρακτήρισαν εργατολόγοι, καταργεί την προσωρινή δικαστική προστασία των εργαζομένων και μαζί τον εαυτό του, αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη. Με τις ρυθμίσεις παύουν να ισχύουν αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινές διαταγές που έχουν εκδοθεί. Κι όμως, μόλις πριν από λίγο καιρό, Μανιτάκης και Ρουπακιώτης είχαν περάσει από τη Βουλή διατάξεις που διεύρυναν την προστασία των εργαζομένων, επιτρέποντας (με ασφαλιστικά μέτρα) τη συνέχιση της προσωρινής απασχόλησής τους.

Τι έχει συμβεί; Απλά, μ' έναν σμπάρο, τρόικα και κυβέρνηση επιχειρούν να απεγκλωβιστούν από κάθε ανεπιθύμητη δικαστική παρενέργεια, ώστε να προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες σε απολύσεις, χωρίς να πονοκεφαλιάζουν εάν τα δικαστήρια δικαιώσουν προσωρινά τους απολυμένους εργαζομένους και υποχρεώσουν το Δημόσιο (αλλά και τους ιδιώτες) να τους επαναπροσλάβουν.

Το θέμα αφορά πρωτίστως το δημόσιο τομέα. Εκεί, επανήλθαν κανονικά τα προηγούμενα χρόνια, μέσω δικαστικών αποφάσεων που παρείχαν προσωρινή δικαστική προστασία, πολλοί απολυμένοι συμβασιούχοι. Για να διώξουν λοιπόν με διαδικασίες εξπρές αυτούς τους ανεπιθύμητους υπαλλήλους (γεγονός που θα αυξήσει και τον αριθμό των απολυμένων), αλλά και για να αποφύγουν ανάλογες περιπέτειες στο μέλλον με τις νέες απολύσεις που σχεδιάζουν, προχώρησαν σε κινήσεις τις οποίες νομικοί αποκαλούν θεσμική εκτροπή.

Ανάλογη απαράδεκτη θεσμική παράκαμψη είχε επιχειρηθεί και μερικά χρόνια νωρίτερα από τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου, όταν με εγκύκλιό του είχε ζητήσει από τους δικαστές να είναι φειδωλοί στην έκδοση προσωρινών διαταγών, καθώς τότε είχαν αρχίσει να δικαιώνονται συμβασιούχοι που είχαν αποκλεισθεί από το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.

Ολα αυτά αποτελούν ανεπίτρεπτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη. Συνιστούν «θεσμικό πραξικόπημα», γιατί στερούν από τους πολίτες το φυσικό τους δικαστή και την παροχή εννόμου προστασίας. Είναι ωμή παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου και της ευνομούμενης πολιτείας. Ο κ. Ρουπακιώτης αρνήθηκε πάντως να υπογράψει. 

Από enet