...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΩΝ…«ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σύμφωνα με δημοσιογραφίες πληροφορίες, (Cumhurriyet), τα «μυστικά κονδύλια» που διατέθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση έσπασαν τελευταία κάθε προηγούμενο ρεκόρ.....
Συγκεκριμένα το σύνολο των μυστικών κονδυλίων, (κυρίως για επιχειρήσει των μυστικών υπηρεσιών καθώς και για…απαγωγές Γκιουλενιστών από το εξωτερικό), τον τελευταίο καιρό αυξήθηκαν κατά πολύ και έφτασαν στο ποσό των 3,5 δις τουρκικές λίρες.

Συγκεκριμένα το ακριβές ποσό είναι 3 δισεκατομμύρια 553 εκατομμύρια 412 χιλιάδες τουρκικές λίρες.


Για έξοδα και μετακινήσεις με οχήματα στα σώματα ασφαλείας δαπανήθηκαν 1 δις 274 εκατομμύρια 856 χιλιάδες λίρες. Για πολεμοφόδια πάλι για τους ίδιους λόγους δαπανήθηκαν 326 εκατομμύρια 829 χιλιάδες.

Ο χαρακτηρισμός των ποσών αυτών που αυξήθηκαν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς μετά το αποτυχών πραξικόπημα είναι : «Gizli Hizmet».

Επίσης για τις ανάγκες της ασφαλείας και των μετακινήσεων νοικιαστήκαν διαφόρων ειδών οχήματα με το ποσό των 8 εκατομμυρίων λιρών. Μόνο τον περασμένο εξάμηνο για μεταφορές δαπανήθηκαν 38 εκατομμύρια 7 χιλιάδες τουρκικές λίρες.

Επίσης μεγάλα ποσά δαπανηθήκαν στην επιχείρηση αποπομπής των δημάρχων κουρδικής καταγωγής πόλεων που ελέγχονται από το HDP στην νοτιοανατολική Τουρκία και στην εγκατάσταση εκεί επιτρόπων που ελέγχονται άμεσα από την κυβέρνηση της Άγκυρας. Συγκεκριμένα δαπανήθηκαν 110 εκατομμύρια, ενώ το πρόσφατα πόσο ανέβηκε στα 180 εκατομμύρια λίρες. Για την υποστήριξη των επιτρόπων επίσης διατέθηκε άλλο ένα ποσό των 57 εκατομμυρίων λιρών.

Γενικά η αυξανομένη ένταση του πολέμου με τους Κούρδους αντάρτες και παράλληλα οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις εκκαθάρισης από τα στοιχεία του Φετουλάχ Γκιουλέν στον κρατικό μηχανισμό και στις ένοπλες δυνάμεις, θεωρείται σαν η κύρια αιτία της ιλιγγιώδεις αύξησης των μυστικών κονδυλίων που δαπανήθηκαν και που επιβαρύνουν έτι περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το 2018 δεν αναμένεται μείωση, αντίθετα ένεκα των «καυτών» εξελίξεων αναμένετε να δαπανηθούν μεγαλύτερα ποσά στα Gizli Hizmet» με όλες τις συνέπειες σε μια οικονομία που παρουσιάζει έντονα σημάδια κατάρρευσης με άμεσο αντίχτυπο στην όλη αποσταθεροποιητική κατάσταση της Τουρκίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr